In 2016 is het 500 jaar geleden dat de befaamde Nederlandse schilder Jheronimus Bosch overleed. Nanine Linning liet zich door zijn meesterwerken inspireren en eert hem met een theatrale totaalervaring waar moderne dans en schilderkunst op adembenemende manier in elkaar versmelten.

Ook na 500 jaar is de fascinatie voor het werk van Jheronimus Bosch onverminderd groot. De naam Bosch staat voor schilderijen die de toeschouwer ver over de grenzen van de realiteit voeren; een fantastische wereld vol bizarre wezens waar verleiding en zondeval gevaarlijk dicht bij elkaar liggen. Als geen ander wist hij het aardse en het religieuze met elkaar te verbinden, de worsteling van het menselijk verlangen naar aards genot te contrasteren met een overal opdoemende hel en bijbehorende straf.

HIERONYMUS B. is Nanine Linning’s eerbetoon aan de genialiteit van deze Nederlandse meester. De voorstelling, in de vorm van een dynamische triptiek, heeft als thematische focus de zeven hoofdzonden. Het publiek beleeft het eerste en tweede deel wandelend tussen de dansers op het podium, het derde vanuit de zaal. Tegenover de alomtegenwoordige dreiging van de helse verschrikkingen plaatst Linning de geruststellende schoonheid van hoop, vergiffenis en liefde.

Nanine Linning, internationaal bekend vanwege haar grootse multidisciplinaire producties, weet als geen ander uiteenlopende disciplines als dans, beeldende kunst, design, en haute couture met elkaar te verbinden. Voor HIERONYMUS B. werkt zij opnieuw samen met het internationaal succesvolle kunstenaarsduo Les Deux Garçons, met wie zij eerder de publiekshit REQUIEM realiseerde. Het visueel indrukwekkende spektakel vindt zijn evenknie in prachtige muziek uit de Renaissance- en Barokperiode en een nieuwe compositie van Michiel Jansen.

HIERONYMUS B. is onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, een grensverleggend cultureel evenement dat het werk en leven van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen viert.